Omega 3

0

Omega-3 riebalų rūgštys – tai polinesočiosios riebalų rūgštys, kurių organizmas negali pasigaminti pats, todėl jos vadinamos nepakeičiamomis arba būtinomis riebalų rūgštimis. Šios rūgštys yra būtinos gaminat įvairius biologiškai aktyvius junginius mūsų organizme, todėl mes privalome jų gauti su maistu.

Omega-3 riebalų rūgščių nauda

Kadangi šių riebalų rūgščių mūsų organizmas negali pasigaminti pats, todėl mes privalome jų gauti su maistu, nes iš jų organizme gaminamos biologiškai aktyvios medžiagos vadinamos EIKOZANOIDAIS (eikozanoidai – tai hormonai, kuriems priklauso: leukotrienai, prostaciklinai, prostaglandinai ir tromboksanas). Šios biologiškai aktyvios medžiagos svarbios, nes:

Veikia kraujo riebalus:
  • mažina “blogojo” (MTL) cholesterolio kiekį;
  • mažina trigliceridų kiekį;
  • Veikia kraujo klampumą – skystina kraują (slopina krešėjimą);
  • Slopina trombų susidarymą;
  • Mažina kraujo spaudimą;
  • Skatina regeneracinius (atsinaujinimo) audinių procesus;
  • Didina kraujagyslių elastingumą;
  • Gerina ląstelių sienelių laidumą pernešamoms maistinėms medžiagoms;
  • Mažina širdies ir kraujagyslių ligų atsiradimo riziką (aterosklerozės, miokardo infarkto);
  • Pastebėtas poveikis nervų sistemos veiklai: gerina atmintį, padeda įveikti stresą, mažina agresyvumą ir padeda kovoti su depresija;
  • Stiprina imunitetą.
Omega-3 riebalų rūgščių šaltiniai

Alfa-linoleno – linų sėmenų, rapsų, kanapių, graikinių riešutų, kviečių gemalų ir sojų aliejus, taip pat žalios lapinės daržovės ir riešutai.

Eikozapentaeno ir dokozaheksaeno riebalų rūgščių – riebios jūros žuvys: tunas, lašiša, silkė, skumbrė, sardinė. Mažesni kiekiai randami: upėtakiuose, jūrinėse plekšnėse, menkėse, ešeriuose. Farmacijos pramonė pateikia žuvų taukų kapsules.

Ankstesnis straipsnisHantelių kėlimas į šalis pasilenkus
Kitas straipsnisPriežastys kodėl verta vartoti proteiną