Ne viena sulieknėti svajojanti moteris su pavydu žiūri į laibas sportininkes, kurios, jų manymu, valgyti gali ką nori ir kiek nori, nebijodamos sustorėti, nes dideli fiziniai krūviai ir antsvoris – du nesuderinami dalykai.
Tačiau yra ne visai taip. Norėdami išlaikyti gerą formą sportininkai turi riboti maistą ne ką mažiau nei paprasti mirtingieji, o kartais ir net labiau.
Tam tikrose šakose – pavyzdžiui, imtynėse arba žirgų sporte – sportininko svoris yra labai svarbu. Plius minus 200 gramų – ir tu jau kitoje svorio kategorijoje. Be to, net reguliarios ir intensyvios treniruotės neišgelbėja sportininkų nuo svorio didėjimo problemų. Organizmo sugebėjimas prisitaikyti prie sunkių sąlygų krečia sportininkams šunybes: jų medžiagų apykaita “persitvarko” ir intensyvių treniruočių metu nebesunaudoja visos su maistu gaunamos energijos.
Štai Rusijos moterų krepšinio rinktinės narė Ilona Korstina, teigia daug dėmesio skirianti mitybai. Sportininkė stengiasi valgyti kuo daugiau daržovių ir vaisių, taip pat produktų, kurių sudėtyje yra daug baltymų.
Baltymai – labai svarbus sportininkų dietos elementas. Jie yra tarsi statybinė raumenų medžiaga. Tačiau nemažiau svarbūs yra ir angliavandeniai. Būtent jie suteikia papildomos energijos alinančių treniruočių metu.
Kiaušiniai ir mėsa – sunkiaatlečių maistas, kitų šakų sportininkai stengiasi vartoti kuo daugiau daržovių, neskaldytų grūdų duonos, kuri turtinga ląstelienos ir vitaminų. Kai kurie dietologai teigia, kad tinkama ir subalansuota mityba – vienas pagrindinių sportininko sėkmės elementų. Tačiau vienos konkrečios dietos nėra: dienos valgiaraštis priklauso nuo to, kokį fizinį krūvį tądien teks ištverti.
Sekti profesionalių sportininkų pavyzdžiu, pasak specialistų, gali ir paprasti mirtingieji. Derinant mitybą ir fizinį aktyvumą galite suliesėti arba bent jau išlaikyti svorį tokį patį. Jei visą dieną sėdite biure, dietologai jums rekomenduoja per pietus valgyti daržovių ir neriebios mėsos. Tačiau išėję ilgėliau pasivaikščioti po miestą galite pasimėgauti ir porcija ledų.
Sportininkų dietoje visada ribojamas cukraus ir druskos kiekis. Olimpiečių gydytojai atidžiai skaito produktų sudėtį. Pabandykite pastudijuoti jų etiketes ir jūs. Kartais cukraus, ir nemažai, yra tokiuose produktuose, apie kuriuos tikrai nepagalvotumėte. Labai dažnai gamintojai mėgsta saldinti įvardijamus kai sveikus sausus pusryčius. Todėl dažnai sportininkai jų gaminasi patys. Nereikia būti supervirėju, kad sausus avižų dribsnius užpiltum pienu ir pagardintum sauja džiovintų vaisių.
16000 maždaug tiek sportininkų, trenerių ir aptarnaujančio personalo šiuo metu gyvena Pekino olimpiniame miestelyje
Ir dar. Tiek sportininkai, tiek dietologai jums patvirtins, kad valgyti pusryčius būtina. Tai įrodyta ne vienu moksliniu tyrimu. Kai kurie olimpiečiai pusryčius valgo net du kartus: lengvi pusryčiai prieš treniruotę, kiek rimtesni – po jos. Pats dažniausias pusryčių patiekalas – neskaldytų kruopų košė ir jogurtas. Toks maistas užtikrina reikiamą organizmui naudingų medžiagų kiekį, o sotumo jausmas išlieka 5-6 valandas.
Tai įdomu:
Kaip skelbia oficialūs olimpiados maisto tiekėjai, visų žaidynių metu sportininkams, treneriams, aptarnaujančiam personalui į olimpinį kaimelį bus patiekta 3,5 milijono patiekalų. Jiems pagaminti į Pekiną atvežta:
*apie milijoną obuolių,
*936 tūkst. bananų,
*312 tūkst. apelsinų,
*684 tūkst. morkų,
*42 tonos jūros gėrybių,
*118 tonų mėsos,
*17 tonų makaronų,
*61 toną ryžių,
*265 tūkst. litrų pieno,
*400 tūkst. dėžių avižinių dribsnių,
* daugiau kaip 800 tūkst. kiaušinių.
Žaidynių organizatoriai tikina, kas šį kartą olimpiniame kaimelyje tikrai galios sausas įstatymas, apsauga neleis įsinešti net butelio alaus, nebus jokių salelių rūkaliams. Šiaip Kinijoje rūkoma beveik visur…
Krepšininkai kiaulienos nevalgo
Jau besirengdami olimpiadai Lietuvos krepšinio rinktinės žaidėjai laikėsi dietos. Prieš kiekvieną treniruotę krepšininkai išgerdavo po litrą specialiai rinktinės gydytojo reabilitologo Vytenio Trumpicko suplakto kokteikio, kurios sudėtyje vitaminai, angliavandeniai, aminorūgštys ir kitos sveikatai būtinos medžiagos. Kokteilių sudėtis kiekvienam sportininkui apskaičiuota pagal kūno masę, svorį ir kitas savybes.
Krepšininkų meniu – įvairus, bet taip pat griežtai apskaičiuotas pagal kaloringumą. Prieš rytinę treniruotę valgomi lengvi pusryčiai. Pietums sportininkai valgo sriubos ir karštą patiekalą iš jautienos, vištienos arba žuvies. Pasak komandos gydytojo, kiaulienos patiekalų negaminama, nes ši mėsa apkrauna skrandį, yra sunkiai virškinama. Pavakariai irgi lengvi – vaisiai, sluoksniuotos tešlos pyragaičiai, kaip angliavandenių šaltinis, kava ir sultys. Vakarienei – salotos, makaronai su vištiena ar jūros gėrybėmis, vaisiai.