Pump.lt

Menu
  • Treniruotes-programos
    • Viso kūno treniruotės
    • Treniruotės namuose
    • Video treniruotės
  • Pratimai
    • Krūtinės pratimai
    • Nugaros pratimai
    • Rankų pratimai
    • Pečių pratimai
    • Kojų pratimai
    • Pilvo preso pratimai
  • Sportas
    • Fitnesas
    • Kulturizmas
    • Joga
    • Pilates
    • Aerobika
    • Kalanetika
  • Mityba
    • Maisto papildai
    • Svorio metimas
    • Dietos
    • Receptai
  • Info
    • Akcijos
    • Juokai
    • Merginos
    • Traumos
    • Motyvacija
    • Renginiai
    • Sportininkai
    • Sporto klubai
      • Vilnius
      • Kaunas
      • Šiauliai
      • Klaipėda
Home
Mityba
Maisto papildai
Angliavandeniai
Maisto papildai

Angliavandeniai

Angliavandeniai -4 kcal vienam gramui.
Angliavandeniai – labiausiai mūsų organizmo mėgstamas kuras. Angliavandeniai sudaryti iš deguonies grandinių, vandenilio ir angliarūgščių. Virškinimo metu organizmas sugriauna šias grandines ir angliavandenius paverčia angliarūgštėm ir vandeniu.
Angliavandeniai turi sudaryti 55-62 % paros davinio energijos vertės.


Kokie būna angliavandeniai:

Monosacharidai (beveik vien tik cukrus) , pvz.: – gliukozė ir fruktozė.
Disacharidai sudaryti iš dviejų monosacharidų.

Sacharidas , mums pažįstamas kaip cukrus stovintis pas kiekvieną iš mūsų virtuvėje. Tai disacharidas, sudarytas iš vienos gliukozės ir vienos fruktozės molekulės. Monosacharidas ir disacharidas dažnai vadinami paprastais angliavandeniais.

Oligasacharidai (Celiuliozė) tai 3-10 monosacharidų grupė, bet žmogaus organizmas jų negali suvirškinti ir todėl paverčia dujomis. (Va kodėl žirniai turi tokia specifinę reputaciją)

Polisacharidai – 10-1000 monosacharidų grupės. Polisacharidai dažnai vadinami kompleksiniais angliavandeniais.
Krakmolas dažniausiai pasitaikantis polisacharidas.

Kitas svarbus polisacharidas – glikogenas, is jo sudarytos visos organizmo angliavandenilinės atsargos.

Kai organizmas gauna gliukozės perteklių, jis konvertuoja gliukozę į glikogeną ir saugo kol prireiks, o prireikus atstato vėl į gliukozę.

Žmogus vidutiniškai gali užkonservuoti 1600kcal glikogeno; 1200kcal raumenyse ir 400kcal kepenyse. Glikogenas konservuojamas raumenyse gali būti naudojamas tik kaip kuras raumenims, o esantis kepenyse tik gliukozės didinimui kraujyje. Po treniruotės gliukozė eina tiesiai į raumenis, taip atstatydama treniruotėje išeikvotas atsargas, todėl daugelis geria daug angliavandenių turinčius kokteilius po iškarto po treniruotės. Jeigu jus nesitreniravote gliukozė keliauja į raumenis ir į riebalus. Taip pat jei organizme perdaug gliukozės perteklius keliauja į riebalinius audinius.

Šia prasme fruktozė („Vaisių cukrus“) skiriasi nuo gliukozės. Suvirškinta fruktozė kaip ir gliukozė iš pradžių patenka į kepenis. Kepenys konvertuoja fruktozę į glikogeną, panaudodamos fruktokinazės enzimą, vidutiniškai per dieną žmogus taip gali konvertuoti apie 200kcal. Bet po to, skirtingai nei gliukozė, likutis nepasilieka raumenyse, o konvertuojasi į trigliceridus (riebalus), net jei raumenyse sukaupta paliginus nedaug glikogeno. Būtent todėl sportininkai ruošdamiesi pasirodymams atsisako vaisių, nors tai ir neblogas vitaminų, ląstelienos ir mineralinių medžiagų šaltinis.
Ląsteliena irgi angliavandenis, bet ji nesuvirškinama ir kalorijos iš jos neišgaunamos. Ląsteliena tai bet koks nesuvirškinamas polisacharidas, dažniausiai tai celiuliozė, augalo ląstelių sienelės.

Angliavandenių funkcijos:

* Aprūpina organizmą energija.
* Tausoja baltymus ir riebalus.
* Įeina į organizmo ląstelių sudėtį.
* Skatina naudingų žarnų bakterijų augimą, kurios gamina kai kuriuos vitaminus, reikalingas kalcio ir fosforo absorbcijai.
* Palaiko normalią virškinamojo trakto veiklą.

Angliavandenių šaltiniai:

* Grūdai ir jų produktai (ryžiai, dribsniai, duona ir jos produktai, makaronai);
* Daržovės ( krakmolas, cukrus, celiuliozė). Lapinės daržovės angliavandenių turi mažiausiai, o šakninės, gumbinės ir sėklos – daugiausiai (bulvės, morkos, pupos, lęšiai);
* Vaisiai (džiovintuose vaisiuose cukraus daugiau negu šviežiuose. Jų daug bananuose, o mažiausiai arbūzuose);
* Riešutai ( 10–27 % angliavandenių);
* Pienas (laktozė);

Share
Google+
Email
Prev Article
Next Article
Tags:1600kcal glikogeno; 1200kcal raumenyse ir 400kcal kepenyse angliavandeniai Angliavandeniai ir jų lentelė darzoves geriausi papildai Kulturizmas laktoze Maisto papildai Monosacharidai Oligasacharidai pienas pigus geri papildai Riešutai Sacharidas sportas treniruotes Vaisių cukrus

Related Articles

Ne paslaptis, kad sportuojantiems rekomenduojama naudoti lieso pieno gaminius – …

Išrūgos – gerieji baltymai, ypač tinkantys sportuojantiems

Maisto papildai sportui ir ne tik. Geros kainos, pigus siuntimas …

iherb.com – Maisto papildai, kosmetika – Nuolaidos

  • Kaip pagerinti šuolį
  • SU Binary Occupied
  • Download Windows 10
  • 2 euru monetos
  • Medžių pjovimas

Komentarai

  • Tau Karolukas-sw apie Kontaktai
  • algis apie Kokius Multi vitaminus naudoti sportininkui?
  • algis apie Kokius Multi vitaminus naudoti sportininkui?
  • algis apie Kokius Multi vitaminus naudoti sportininkui?
  • Akvilė apie Sporto klubas 64

Pump.lt

Kulturizmas, fitnesas, bodybuildingas, sportas
Copyright © 2023 Pump.lt
Kulturizmas, fitnesas, sportas, sporto klubai, pratimai, mitybos programos

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh