Ne paslaptis, kad sportuojantiems rekomenduojama naudoti lieso pieno gaminius – rūgpienį, jogurtą, varškę ir kt. Taip pat sportuojantieji mielai naudoja vertingus išrūgų miltelius. XX a. II pusėje atsiradę milteliai sukėlė tikrų tikriausią revoliuciją ir pakeitė iki tol buvusius populiarius produktus iš kiaušinių baltymų. Įvairių tyrimų ir mokslinių bandymų metu įrodyta, kad išrūgų baltymai skatina baltymų sintezę organizme – būtent tai lemia raumenų masės didėjimą. Šie baltymai visomis būtinomis medžiagomis aprūpina ląsteles „statybininkes“, konstruojančias raumenis. Išrūgų miltelius organizmas įsisavina greitai. Iš išrūgų gauti baltymai yra naudingi, bet ne tik tiems, kurie nori išryškėjusių stangrių raumenukų ir kurie trokšta tapti ištvermingesni.
Išrūgos yra gaunamos iš plačiai maistui vartojamo karvių, ožkų pieno. Pieno sudėtyje yra ne tik išrūgų baltymų, bet ir baltymo kazeino. Didžioji dalis pieno baltymų yra kazeinas, tuo tarpu likęs penktadalis – išrūgos.
Ilgą laiką buvo laikomos atlikusiu nuo gamybos produktu
Išrūgos – tai šviesus, vos balzganas skystis. Anot sveikos gyvensenos specialistų, išrūgose yra labai vertingų komponentų. Išrūgos daugeliui taip pat žinomos kaip šautinis produktas, likęs gaminant varškę, sūrį, išrūgų būna susikaupę ant jogurto. Dar prieš gerus du dešimtmečius jos buvo išpilamos ir nelaikomos vertingu produktu.
Norint, kad išrūgose liktų kuo daugiau vertingų baltymų, jas reikia apdoroti ypatingu būdu. Geriausia, kai išrūgos apdorojamos keliais etapais, o kuo etapų daugiau, tuo geresnės kokybės ir vertingesnės išrūgos gaunamos, o su jomis – ir vertingieji išrūgų baltymai. Išrūgų koncentratas skirstomas į tris rūšis: į išrūgų baltymų koncentratą, išrūgų baltymų izoliatą ir baltymų hidrolizatą.
Pateiksime kelis argumentus, kodėl verta vartoti išrūgų miltelius. Išrūgų milteliuose gausu ne tik maistinių, bet ir biologiniu aktyvumu pasižyminčių medžiagų. Išrūgose yra kalcio, kalio bei kitų vertingų mikroelementų, vitaminų. Išrūgų produktai padeda ne tik auginant raumenis, bet ir lieknėjant. Išrūgos turi itin mažai kalorijų, jos padeda išlikti sveikiems, padeda sureguliuoti kūno svorį. Šis produktas padeda išvalyti organizmą, pašalina iš organizmo toksinus. Mitybos ekspertai teigia, kad išrūgų produktai padeda kovoti net su moterų „siaubu“ celiulitu. Išrūgų milteliuose yra komponentų, kurie skatina gerųjų bakterijų žarnyne dauginimąsi. Nuolat vartojant išrūgų miltelius, galima užkirsti kelią kai kurioms vėžio formoms. Produktas iš dalies padeda sureguliuoti kraujospūdį bei sustiprina imunitetą. Taigi priežasčių vartoti vieno ar kito pavidalo išrūgų produktus – apstu.