Ląstelienos dietą pirmoji pasiūlė Britų fiziologė Odri Iton. Ji pirmoji pasiūlė lieknėti į pagalbą pasitelkus maistines skaidulas.
Dietos principas – kad maistą, kuriame gausu skaidulų, tenka ilgai kramtyti, taigi sotumo jausmas ateina anksčiau, nei jūs spėjate persivalgyti. Skaidulos greitai užpildo skrandį, tačiau per virškinimo sistemą pereina beveik nesuvirškintos, todėl organizmas pasisavina tik nedidelį kiekį kalorijų. Laikydamasi tokios dietos nejausite alkio, kadangi rekomenduojamas maistas virškinamas ilgiau nei rafinuoti produktai.
Dietoje mažai riebalų, daug sudėtinių angliavandenių, kartkartėmis leidžiama pasimėgauti vyno taure. Maistinių skaidulų kiekis 2 kartus viršija rekomenduojamą paros normą.
Per dieną rekomenduojama suvartoti 1250 kcal.
Laikantis šios dietos vidutiniškai per savaitę nukrinta po 1 kg.
Dienos meniu pavyzdys:
Pusryčiai:
Įvairių dribsnių ir riešutų mišinys. Stiklinė neriebaus pieno, porcija šviežių vaisių.
Pietūs:
Šviežių kopūstų ir riešutų salotos, pagardintos alyvuogių aliejumi, vaisiai.
Vakarienė:
Virtos bulvės, vištos krūtinėlė be odos arba žuvis, salotos, dribsnių ir riešutų „užtaisas“.
Gėrimai:
Nesaldinta kava, arbata, vanduo; per dieną rekomenduojama išgerti 300 ml neriebaus pieno.
Žmonės, nepratę vartoti tiek daug ląstelienos, gali pajausti, jog organizme kaupiasi skysčiai, taigi iš pradžių svorio kritimas nebus toks žymus. Tačiau jei dienos porcijas paskaičiuosite taip, kad jos sudarys ne daugiau kaip 1250 kcal per dieną, ilgainiui svoris tikrai efektyviai kris, mat organizmas energijos trūkumui kompensuoti ims naudoti riebalų atsargas.
Ši dieta – viena nepavojingiausių sveikatai. Nors manoma, kad suvartojant tiek daug maistinių skaidulų organizmas gali sunkiau pasisavinti įvairius mineralus, geležį ir kalcį, vis dėlto dieta laikoma sveika ir netgi 40 proc. sumažinančia onkologinių susirgimų riziką.