Levo Chazano dieta

Šią dietą sukūrė žymus Latvijos gydytojas endokrinologas dietologas Levas Chazanas. Jo teigimu, dieta veikia tik tada, kai tikrai yra viršsvorio (mažiausiai 10 kilogramų) ir numesti galima tik tiek, kad iš jos besilaikančio žmogaus ūgio (centimetrais) atėmus naująjį svorį būtų gauta 100 (+/- 2). Pvz.: jei žmogaus ūgis yra 172 cm, o svoris 96 kg, po šios dietos jis geriausiu atveju svers 70 – 74 kg, taigi, numes ne daugiau nei 26 kg. Be to, pavyzdingai besilaikant šios dietos, per mėnesį svoris turėtų sumažėti minimum 10 kg. Pasak kai kurių, kurie laikėsi L. Chazano dietos, jiems pavyko numesti net daugiau nei 50 kg.

Nusprendus pabandyti šią dietą, patariama pirmiausia pasitikrinti savo kūno masės indeksą (KMI) ir sužinoti, ar tikrai yra antsvorio, taigi, ar dieta bus veiksminga. Ji nėra labai lengva, bet pranašesnė už kitas pirmiausia dėl to, kad sudaryta iš kelių etapų, taip svorį metant pamažu, nekenkiant sveikatai. Be to, paskutiniai etapai skirti pastoviam svorio palaikymui, taigi, tikimybė, kad prarasti kilogramai sugrįš, minimali.

Sunkiausios būna pirmos 76 dietos valandos. Po jų skrandis ima priprasti prie mažesnių maisto porcijų, organizmas ima naudoti savo sankaupas. Pilnai organizmo adaptacijai reikalingos 2 savaitės.

Laikantis L. Chazano dietos, svarbu nepamiršti kelių taisyklių:

  • Draudžiama vartoti alkoholinius gėrimus, silkę, cukrų ir kitus saldiklius, daktarišką dešrą, margariną;
  • Negalima suvartoti mažiau nei 1200 kcal, nes tuomet sulėtėja organizmo medžiagų apykaita, pradedama taupyti energija ir svoris nebekrenta. Tik varškės ir antra iškrovos diena sudarytos iš 1050 kcal;
  • Po varškės iškrovos dienos pusryčiams būtina suvalgyti kiaušinių be duonos;
  • Valgį galima gaminti įvairiai – kepti, virti, troškinti;
  • Mišraines ar salotas galima pagardinti įvairiais riebalų turinčiais produktais;
  • Rekomenduojama valgyti ne ką tik iškeptą, o kiek pastovėjusią duoną;
  • Sviestas turi būti natūralus, o ne riebalų mišinys;
  • Sūris – tik fermentinis arba baltas (varškės);
  • Draudžiamas bet koks nusižengimas valgiaraščiui ir įvairios atsitiktinės užkandos;
  • Būtina per dieną (reguliariai kas 2 valandas)išgerti mažiausiai 1,5 l skysčių (neskaitant išvardintų valgiaraštyje), bet ne daugiau kaip 2 l;
  • Sultis galima gerti tik šviežiai spaustas arba 100 % iš pakelio;
  • Privaloma valgyti tris kartus per dieną, tik nustatytu laiku (+/- 15 minučių), kurį reikia pasirinkti vos pradėjus laikytis dietos;
  • Tarpas tarp valgymų negali būti didesnis nei 5,5 valandos;
  • Rekomenduojama atsisakyti kelionių, kad reikiamas mitybos ritmas nebūtų sutrikdytas;
  • Bent jau pirmajame etape nerekomenduojama sportuoti;
  • Nuo 40 dietos dienos būtina gerti polivitaminus, o neseniai pagimdžiusioms juos vartoti reikia iš karto;
  • Nuo pat pirmos dietos dienos galima gerti kalcį;
  • Reikia nuolat atlikinėti veido ir kūno procedūras – du kartus per savaitę darytis spygliuočių vonią, o kasdien po 15 minučių – masažą mediniais rutuliukais;
  • Numetus 15 kilogramų būtina atlikti kraujo ir šlapimo tyrimus ir įsitikinti, kad nebuvo padaryta žala organizmui.

Dietos etapai:

1. Trukmė: kol numetama trečdalis norimo numesti svorio (bendro antsvorio).

Valgiaraštis:

Pusryčiai: sumuštinis su sūriu, dešra arba kumpiu (duona – bet kokia (storis 10 – 11 mm), plonai tepti sviesto, sūrio ar dešros storis – 8 – 9 mm. Kas antrą dieną keičiamą – vieną rytą sumuštinis daromas su dešra, kitą rytą – su sūriu), stiklinė šviežiai spaustų sulčių (apie 250 ml). Kartą per savaitę, po varškės iškrovos dienos, vietoje sumuštinių pusryčiams valgomi du virti arba be riebalų kepti kiaušiniai be duonos.

Pietūs: žuvis arba mėsa (pagaminto patiekalo, įskaitant padažą, svoris turi būti 150 – 160 gramų), 90 ml (maždaug pusė vienkartinės stiklinės (arba 6 šaukštai)) mažiausiai trijų rūšių šviežių daržovių (tik žirneliai gali būti konservuoti, o burokėliai ir žiediniai kopūstai virti) salotos, kurias galima gardinti bet kokiais prieskoniais ir žalumynais, stiklinė šviežiai spaustų sulčių (apie 250 ml).

Vakarienė: 90 ml baltosios arba raudonosios mišrainės (valgomos pakaitomis kiekvieną dieną), duona (tokia pati kaip ir per pusryčius), 250 ml kefyro, pieno ar kito nesaldaus gėrimo.

Baltosios mišrainės sudėtis:

virta bulvė, mėsa arba dešra, konservuoti žirneliai, kiaušinis, raugintas agurkas. Padažas – 2 arbatiniai šaukšteliai grietinės arba majonezo.

Raudonosios mišrainės sudėtis:

virta bulvė, burokėlis ir morka, raugintas kopūstas ir raugintas agurkas, svogūnas. Padažas – 2 arbatiniai šaukšteliai aliejaus. Prie šios mišrainės valgomi arba 1 valg. šaukštas žuvies konservų, arba 3 – 4 šprotai.

Vieną kartą per savaitę, per varškės iškrovos dieną, dienos valgiaraštis:

200 – 250 gramų 9 % riebumo varškės, 9 – 10 lukštenti graikiniai riešutai, 2,5 valgomojo šaukšto medaus, 2 dideli arba 3 maži obuoliai, 0,5 l pieno arba kefyro.

Viską suvalgyti per 5 – 6 kartus, polygiai paskirstant per dieną. Galima valgyti atskirai arba viską sumaišyti, tik obuoliai su varške nederinami. Net galima gerti pieną su medumi.

Tiek paprastą, tiek varškės iškrovos dieną galima gerti kavą, arbatą be priedų, mineralinį gazuotą ar negazuotą vandenį, rūkyti, kramtyti kramtomąją gumą

Savaitės meniu pavyzdys:

Pirmadienis

Pusryčiai: sumuštinis su mėsa ir sultys;

Pietūs: žuvis, daržovių salotos ir sultys;

Vakarienė: balta mišrainė, duona ir kefyras;

Antradienis

Pusryčiai: sumuštinis su sūriu;

Pietūs: mėsa, daržovių salotos ir sultys;

Vakarienė: raudona mišrainė, duona ir kefyras;

Trečiadienis

Tas pats kaip pirmadienį;

Ketvirtadienis

Tas pats kaip antradienį;

Penktadienis

Varškės iškrovos diena;

Šeštadienis

Tas pats kaip pirmadienį, tik pusryčiams valgomi du virti arba be riebalų kepti kiaušiniai be duonos;

Sekmadienis

Tas pats kaip antradienį.

2. Trukmė: kol numetama dar trečdalis norimo numesti svorio (bendro antsvorio). Pradedant nuo šio etapo, kiekvieną dieną prieš miegą reikia išgerti po vieną tabletę bet kokių multivitaminų su mikroelementais, per mėnesį atlikti 10 – 12 masažo procedūrų (LPG, „Šarko“ arba povandeninis). Valgiaraštis toks pats, kaip pirmojo etapo metu, tik du kartus per savaitę (tik ne varškės iškrovos dieną ir ne jos išvakarėse ar iš karto po jos) vakarienei vietoje mišrainių reikia suvalgyti 4 nesaldžius sausainius, 50 gramų varškės sūrelio be glaisto, 3 arbatinius šaukštelius razinų ir išgerti stiklinę (apie 250 ml) kefyro arba pieno. Per pietus geriama tik 90 ml skysčių, tačiau papildomai reikia suvalgyti vaisių arba uogų pasirinktinai iš šių: 1 apelsinas, 2 mandarinai, pusė greipfruto, 1 obuolys arba kriaušė, 80 gramų vynuogių, 100 gramų uogų be kauliukų (pvz. braškių) arba 130 gramų uogų su kauliukais (vyšnių, slyvų ir pan.).

3. Trukmė: apie mėnesį, kol numetamas beveik visas antsvoris. Šis etapas nuo kitų skiriasi tuo, kad sumažėja pietums valgomos mėsos, žuvies ir daržovių kiekis, du kartus per savaitę į valgiaraštį įtraukiama po 250 ml sriubos ar sultinio (kartą per savaitę valgoma daržovių sriuba, o kartą – mėsos sultinys). Svarbiausia, kad mėsos sultinys nebūtų pagamintas iš koncentratų, parduodamų kubeliais arba pakeliuose, kadangi juose gausu cheminių priedų, o laikantis dietos reikia valgyti kuo sveikesnį maistą. Sultinį reikia gaminti iš veršienos arba vištienos, galima gardinti įvairiais prieskoniais bei žalumynais. Daržovių sriuba turi būti gaminama be mėsos. Jos ingredientų asortimentas neribojamas – kopūstai, morkos, salierai, žirneliai, burokėliai ir t.t. Būtina į sriubą dėti bulvių. Kol daržovės verda, į keptuvę reikia įpilti šlakelį aliejaus ir įdėti gabalėlį sviesto suberti nedidelį smulkintų svogūnų kiekį ir pakepinti juos tiek, kiek norisi. Iškepus riebalus nupilti, svogūnus sudėti į puodą su daržovėmis ir kišti į orkaitę maždaug penkiolikai minučių, kad skystis prisitrauktų keptų svogūnų skonio ir kvapų.

Tomis dienomis, kuomet valgoma sriuba ar sultinys, keičiasi ir antras pietums valgomas patiekalas. Taigi, tokios dienos valgiaraštis: 250 ml sultinio, 65-70 gramų mėsos arba žuvies, 5 valgomieji šaukštai šviežių daržovių. Būtina išgerti stiklinę šviežiai spaustų sulčių arba galima pusę stiklinės sulčių ir atitinkamą svorį vaisių. Antras valgiaraščio variantas: 250 ml daržovių sriubos, 65-70 gramų mėsos arba žuvies, 5 valgomieji šaukštai virtų ryžių arba grikių, sultys arba sultys ir vaisiai.

Sriubos ar sultinio dienoms geriausia rinktis savaitgalį ir negalima jų daryti iš karto prieš ar po varškės iškrovos dienos.

Savaitės meniu pavyzdys:

Pirmadienis

Pusryčiai: sumuštinis su mėsa ir sultys;

Pietūs: žuvis, daržovių salotos ir sultys (arba 90 ml sulčių ir obuolys ar koks kitas vaisius);

Vakarienė: balta mišrainė, duona ir kefyras;

Antradienis

Pusryčiai: sumuštinis su sūriu ir sultys;

Pietūs: mėsa, daržovių salotos ir sultys (arba 90ml sulčių ir obuolys ar koks kitas vaisius);

Vakarienė: raudona mišrainė, duona ir kefyras;

Trečiadienis

Pusryčiai: sumuštinis su mėsa ir sultys;

Pietūs: 250 gramų mėsos sultinio, 70 gramų žuvies ir 75 ml žalių daržovių, 250 ml sulčių (arba 90 ml sulčių ir obuolys ar koks kitas vaisius);

Vakarienė: 50 gramų varškės sūrelio, sausainiai, razinos ir gėrimas be cukraus;

Ketvirtadienis

Pusryčiai: sumuštinis su sūriu ir sultys;

Pietūs: mėsa, daržovių salotos ir sultys (arba 90 ml sulčių ir obuolys ar koks kitas vaisius);

Vakarienė: raudona mišrainė, duona ir kefyras;

Penktadienis

Varškės iškrovos diena

Šeštadienis

Pusryčiai: kiaušiniai be duonos;

Pietūs: žuvis, daržovių salotos ir sultys (arba 90 ml sulčių ir obuolys ar koks kitas vaisius);

Vakarienė: balta mišrainė, duona ir kefyras;

Sekmadienis

Pusryčiai: sumuštinis su sūriu ir sultys;

Pietūs: 250 gramų daržovių sriubos arba sultinio, 70 gramų mėsos, 75 ml ryžių ar grikių, 250 ml sulčių (arba 90 ml sulčių ir obuolys ar koks kitas vaisius);

Vakarienė: 50 gramų varškės sūrelio, sausainiai, razinos ir gėrimas be cukraus;

4. Stabilizacija – pamažu pereinama prie svorio palaikymo etapo. Trukmė: apie pusmetį. Esmė: daromos papildomos iškrovos dienos. L. Chazanas siūlo jas daryti trečią arba ketvirtą dieną po varškės dienos. Tokios dienos valgiaraštį galima kiekvieną savaitę keisti arba palikti vienodą. Svarbiausia per dieną išgerti apie 1,5 l skysčio –mineralinio vandens, arbatos ar kavos be cukraus (ne daugiau 2 – 3 puodukų).

Iškrovos dienos pavyzdžiai:

  • kefyro diena, kai per visą dieną leidžiama išgerti tik 5 stiklines kefyro;
  • mėsos diena – 250 gramų virtos mėsos ir 0,5 l vaisių sulčių;
  • daržovių diena – 200 gramų šviežių pomidorų, 200 gramų agurkų, 150 gramų baltažiedžio kopūsto, 100 gramų morkų, 50 gramų ridikėlių, 50 gramų salotų lapų arba rūgštynių, 65 – 70 gramų grietinės, pagardinimui galima bet kokių žalumynų. 0,5 l daržovių sulčių;
  • duonos diena – 250 gramų bet kokios duonos ir 0,5 l pieno arba kefyro;
  • vaisių – uogų diena – 0,9 – 1 kg bet kokių vaisių, uogų be kauliukų, 0,5 l pieno arba vaisių sulčių.

5. Svorio palaikymo etapas. Svoris jau bus toks, kad jį atėmus iš ūgio (centimetrais) gaunama +/-2.