Egzistuoja nuostata, kad valgymas vėlai vakare tukina, todėl daugelis po 19 val. atsisako šio malonumo, tikėdamiesi, kad papildomų kilogramų nepriaugs.
„Ši nuostata neteisinga, nes žmogaus organizmas nežino kiek dabar yra valandų, tačiau jam daug svarbiau ką ir kiek suvalgome per dieną, t.y. kiek kilokalorijų suvartojame. Žinoma, jei vakare suvalgome, pavyzdžiui, picą arba didelį kiaulienos kepsnį ir dar didelį torto gabalą, papildoma riebalų masė garantuota. Kita vertus, naktipiečiai užsiimant sportine veikla netgi naudingi. O atsisakyti vakarienės ar naktipiečių yra net nerekomenduojama, nes nakties metu, miegant, organizmui taip pat gi reikalinga energija“, – tikino sportininkų mitybos specialistas.
Anot jo, aktyviai sportuojančiam žmogui miegant, jo organizmas „badauja“. Miego metu, pavyzdžiui, 2-3 val. per dieną svarmenis kilnojusiam vyrukui, raumeninio audinio baltymai gali būti naudojami energiniams tikslams ir verčiami gliukoze. Paprasčiau tariant, kuo ilgesnį laiko tarpą prieš miegą ypač jėgos treniruotes kultivuojantis žmogus nevalgo, tuo daugiau raumeninio audinio baltymų jis gali „sunaikinti“ miego metu.
Taigi norintiems neprarasti, o užsiauginti raumenis, patartina vakare, iki miego likus 1-2 val., valgyti lėtai virškinamų baltymų turinčio maisto, pavyzdžiui liesos varškės, varškės sūrio ar išgerti baltyminį kokteilį. Be to, suvartojus 20-40 g lėtai virškinamų baltymų, reikia nepamiršti ir tokio pat kiekio, 20-40 g lėtai virškinamų ir absorbuojamų angliavandenių. Tai galėtų būti avižiniai dribsniai, saldžiosios bulvės ar pilno grūdo duona.
„Rekomenduotinos ir tamsiai žalios lapinės daržovės, pavyzdžiui, špinatai, brokoliai, lapiniai kopūstai. Reikėtų vengti valgyti sočiųjų ir transriebalų rūgščių turinčio maisto, o vietoj jo suvalgyti, pavyzdžiui, keletą sumuštinių, pagamintų iš pilno grūdo duonos, juos užtepant natūraliu daug baltymų turinčiu riešutų sviestu. Kas nemėgsta riešutų sviesto, galima valgyti liesą varškę su riešutais“, – patarė M. Baranauskas.