Platėjant globalizacijoms mąstams, platėja ir produktų keliai. Anksčiau vienoje vietovėje užauginti produktai ir likdavo joje: prekyba produktais tarp tolimų regionų būdavo paprasčiausiai per daug brangi, kad ją pateisinti. Vienintelis būdas gauti produktus iš tokių regionų: atsigabenti juos auginimui. Juk taip Europą pasiekė galybė produktų iš kitų žemynų.
Šiandien situacija pasikeitė dramatiškai: tobulėjant technologijoms ir mažėjant kaštams, prekyba net ir tarp tolimiausių vietovių tampa lengvai įgyvendinama. Todėl Lietuvą vis dažniau pasiekia produktai iš tolimiausių pasaulio kampelių. Net ir eiliniame prekybos centre ar kampinėje parduotuvėje jau galima rasti įvairių egzotiškų vaisių, su kuriais mes iki šiol nebuvo susidūrę.
Galima pradėti nuo tik Kinijoje augančių goji uogų. Kodėl nuo jų? Nes tai yra vienas iš populiariausių egzotiškų vaisių ne tik Lietuvoje, bet ir visame Vakarų regione. Nors Kinijos Himalajų kalnuose šios uogos auga nuo neatmenamų laikų, Europą jos pasiekė tik naujojo tūkstantmečio pradžioje. Jos visada yra parduodamos džiovintos. Kaip ir kiti vaisiai, goji uogos gali būti džiovinamos saulėje arba cheminių medžiagų pagalba. Nors didžiausias skirtumas tarp šių džiovinimo būdų pasireiškia džiovintų uogų ir vaisių maistinėje vertėje, galima pajusti ir skirtingai apdorotų augalų skonį. Ryškiai raudonos uogos yra pakankamai švelansu ir saldaus skonio. Tačiau ne dėl savo skonio goji uogos išpopuliarėjo Vakaruose. Labiausiai už tai atsakingas buvo pasklidę teiginiai apie goji uogų suteikiamą naudą. Goji uogose tariamai yra net iki keliasdešimt kartų daugiau vitamino C nei citrinuose ar apelsinuose. Atsiminus, kad vitaminas C nėra tik šiaip vitaminas, bet ir vienas stipriausių antioksidantų – goji uogos tapo tikrai paklausiu egzotišku produktu. Kartu su goji uogomis vienas populiariausių pasirinkimų yra chia sėklos.
Peruvinės dumplūnės yra dar viena ypatinga uoga. Pats pavadinimas pasako, kad ji yra atkeliavusi iš Peru ir iš aplinkinių Pietų Amerikos regionų. Tai uoga, kuri neturi lengvų palyginimų su tuo, kas auga Lietuvoje, todėl kiekvienas norintis paraugti egzotiškos uogos par excellance turės paragauti džiovintų peruvinių dumplūnių, kurios garsėja ne tik ypatingai maloniu rūgščiu ir gaiviu skoniu, bet kaip ir goji uogos gali pasigirti aukšta vitamino C koncentracija. Reikėtų paminėti tik tiek, kad visoje Lietuvoje galima rasti ne daug vietų, kur pardavinėjamos džiovintos peruvinės dumplūnės ir visos jos, kurias iki šiol teko aptikti, yra ekologiškos. Todėl nenustebkite jei už jas teks pakloti šiek tiek didesnę pinigų sumą nei už kitas uogas.
Šilkmedžio uogos auga ir Lietuvoje, bet dažniausiai yra importuojamos iš svetur. Tai švelniai saldų skonį turinčios ir “šiurščią” konsistenciją turinčios uogos. Nors jų skonis nėra stipriai išreikštas, daugelis mėgstantys ne per daug saldžias uogas, tikrai sugebės pasimėgauti šilkmedžio uogomis.
Su egzotišku maistu atkeliavo ir supermaistas. Tai frazė, kurią reikėtų išversti kaip “labai maistingas maistas”. Toks maistas dažniausiai būna egzotiškas ir atkeliavęs iš svetur, bet lietuviai taip pat pasauliui gali pasiūlyti supermaisto: spanguolės ir avietės yra dažniausiai auginamos uogos, kurios pasaulyje yra laikomos supermaistu.
Egzotiškų vaisių ir uogų skonį aprašyti labai sunku. Todėl kiekvienas norintis egzotiško maisto turės pats įsigyti tokių produktų ir pajusti jų unikalų ir nepažįstamą skonį. Jau rašėme, kad didžiausias egzotiškų produktų pasirinkimas yra ekologiškų produktų parduotuvėse, tokiuose kaip ekorojus.lt ir kitose, todėl norintiems kažko egzotiško – geriausia apsilankyti būtent tokiose parduotuvėse.